Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

SCHRIJFSTER

Jessica van Eeken

CATEGORIE

CITYTRIP

GEPLAATST OP:

13 FEBRUARI 2020

Haarlem, Een van de mooiste oude steden van Nederland

Haarlem Een stad waar ik al eens van had gehoord maar eigenlijk nog nooit was geweest. Ter voorbereiding ging ik natuurlijk op zoek op internet naar de leuke plekjes, de geschiedenis en de mooie gebouwen. Al snel kwam ik erachter dat Haarlem ontzettend rijk is aan monumenten, daarnaast kent het tal van hofjes, verschillende moderne architectonische wonderen en is het regelmatig uitgeroepen tot winkelstad van het jaar. Vanaf dat moment wist ik zeker dat wij ons daar niet gingen vervelen.

Er wordt gezegd dat Haarlem een van de mooiste oude steden van Nederland is, een veilige aangename stad met ongeveer 150.000 inwoners. De stad is gelegen aan de rivier Spaarne die zich kronkelend door de stad voortbeweegt. Aan de oevers van de rivier komt de monumentale binnenstad tevoorschijn, boordevol met historische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het stadhuis van Haarlem, of de prachtige Grote of St. Bavokerk en de Vleeshal, allemaal gelegen aan de Grote Markt. Wanneer je de Spaarne oversteekt, dan kan dat bijvoorbeeld met de Gravestenenbrug, een bijzondere witte ophaalbrug waarvandaan je weer nieuwe zichten hebt op de stad. Je vindt er ook musea, zoals het Frans Hals museum en het Teylersmuseum

Niet alleen de monumentale panden zijn de moeite waard om te bezien. Er zijn ook 25 moderne gebouwen die onderdeel zijn van nieuwbouw of renovatieprojecten, zoals het ABC en het Patronaat, ook wel bekend als de Haarlemse ‘Muziektempel’. Persoonlijk vond ik het mooiste van deze 25 projecten de Jopenkerk. De voormalige Jacobskerk is omgetoverd tot brouwerij van het Haarlemse Jopenbier. Niet alleen is dit nog de plek waar het bier wordt gebrouwen volgens oud recept uit de vijftiende eeuw, het is tevens de plek waar je het bier vers van de tap kunt drinken in een grandcafé.

Haarlem is daarnaast een echte winkelstad: verschillende straten zitten vol met winkels. Natuurlijk vind je er de bekende merken, maar er zijn vooral ook veel exclusieve winkels, variërend van trendy kledingzaken, charmante antiekwinkels tot speciaalzaken. De belangrijkste winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, Koningstraat, Barteljorisstraat, Warmoesstraat en meer. Het gemakkelijke is eigenlijk dat de oude binnenstad voor een groot gedeelte autovrij is, en juist daar vind je de aangename winkels.

Ik wijk altijd graag af van de hoofdpaden. Het leuke daaraan is dat je vaak straatjes en pleintjes ontdekt waar niemand anders loopt maar waar de charme van Haarlem echt tot zijn recht komt. Het leuke aan het afwijken in Haarlem is dat je juist dan de kleine hofjes ontdekt. Achter zware deuren en verscholen toegangspoorten vind je Haarlemse hofjes met leuke huisjes en bijzondere tuinen. De hofjes werden gesticht door de gegoede burgerij. Zij deden dit als opvang voor de mensen die dat nodig hadden. Denk hierbij aan ouderen, maar ook vrouwen, weduwen, kleine gezinnen. Deze mensen werden gehuisvest in kleine woningen, vaak gesitueerd rondom een tuin dicht in de buurt van de oprichter of soms ook niet. Haarlem is rijk aan deze hofjes, soms goed aangegeven en soms juist niet. Ze hebben allemaal een andere uitstraling en dat maakt ze zo bijzonder. Belangrijk om te weten is dat wanneer je een van de hofjes bezoekt dit nog altijd een plek is waar mensen wonen. Houd dus rekening met de privacy van de bewoners.

Jessica’s Tips & Trucs Haarlem

Tijdens mijn weekendje Haarlem heb ik natuurlijk goed rondgekeken, gesnuffeld in verschillende winkeltjes en de vele horeca gelegenheden bezocht. Mijn aanbevelingen zie je hier:

  • Dijkers Eten & Drinken Een ontzettend gezellig zaakje in de Warmoesstraat. Mooi vintage interieur, goede koffie en smaakvolle appeltaart. Voor de lunch kun je daar bijvoorbeeld Flammkuchen eten, hoe hip is dat!

  • De wereld van Jansje Een winkel boordevol met duurzame producten vanuit de hele wereld. Alles is Fair Design; zo vind je er hippe olieblikken, sieraden, boeken, et cetera. Alles hip en uniek. Bij Jansje werken betrokken en goed opgeleide mensen met een beperking. Het leuke is dat je er niet alleen kunt winkelen maar ook koffie kunt drinken en een hapje kunt eten. Winkelen daar is een echte complete beleving!!

  • Haarlemmer Halletjes Bij Patisserie Michel verkopen ze Harlemmer Halletjes, koekjes met rijke historie.

  • Drogisterij A.J. van der Pigge Een oud winkeltje uit 1849. Hier verkopen ze kruiden, voedingsupplementen en veel natuurlijke producten. Een unieke authentieke drogisterij.

  • Jopenbier Haarlems bier volgens oud recept. Beste plek om te drinken in de brouwerij zelf, in de Jopenkerk. Alle soorten zijn te proeven en je bestelt er bitterballen per stuk. Prachtige combinatie van een oud gebouw in een nieuw jasje.

  • Mica  Dé koffie bar van Haarlem. Smaakvolle koffie, fijne ruimte, homemade eten en vooral een bijzonder plekje. De uitstraling is Scandinavisch en de koffie gebrand in Nijmegen. Erg leuk, en je kunt zelf wat van de woonaccessoires mee naar huis nemen.