Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

SCHRIJFSTER

Jessica van Eeken

CATEGORIE

CITYTRIP

GEPLAATST OP:

20 Maart 2020

Gouda, De stad van de Ambachten

Gouda, Als gids geef je vaak wandelingen in steden die je goed kent. Dat is fijn aangezien je de stad met zijn of haar verhalen goed kent en de weg op je duimpje weet. Soms heb je geluk en krijg je de kans om een nieuwe stad voor een opdracht te ontdekken. Dit jaar had ik dit geluk met Gouda. Een stad waar ik al wel eens van had gehoord, maar nog nooit had vereerd met een bezoek. ‘Family roots’ heb ik er wel, aangezien mijn lieve oma in Gouda is geboren. Gouda heeft tot mijn verbazing meer te bieden dan wat ik van te voren had verwacht, vandaar dat ik met veel plezier het een en het ander met jullie over deze stad van de ambachten deel.

Gouda staat bekend als een stad waar oude ambachten herleven. Vanaf april tot en met eind augustus komt een van de oudste ambachten van Gouda tot leven. Iedere donderdagochtend in die periode wordt de traditionele kaasmarkt nieuw leven in geblazen. Net als vroeger brengen de boeren met paard en wagen hun kaas naar de markt. Waar de handelaren de kwaliteit van de kaas beoordelen. Wanneer de kaas in de smaak valt wordt er volgens de ‘handjeklap’ methode een prijs bepaalt. Vervolgens wordt de kaas in de waag gewogen en daarna afgevoerd. Een mooi gezicht, al die grote gele schijven op vlonders op de markt.

Een bezoek aan Gouda begint natuurlijk met een goed kopje koffie. Om in de oude ambachten te blijven raad ik je zeker aan om bij het kopje koffie een stroopwafel te eten. De beste stroopwafels naar mijn idee vindt je bij Banketbakkerij van den Berg. Al vanaf de 19e eeuw worden er stroopwafels gemaakt in Gouda. Van oudsher waren het ‘armenkoeken’, koeken gemaakt van deegresten en stroop. De naam veranderde langzaam in Goudse wafels en vandaag de dag in stroopwafels. Er zijn verschillende methodes om stroopwafels te maken. Wanneer je geluk hebt kun je het bakproces bij een van de bakkerijen bekijken.

Een wandeling door de stad met de vele charmante hofjes, de grachten en de historische gebouwen is zeker de moeite waard. Begin je wandeling op het plein voor het stadhuis. Probeer je wandeling zo te beginnen dat je het luiden van de klok meemaakt. Twee minuten over het heel en twee minuten over het half komt Gaaf Floris de 5e aan de zijkant van het stadhuis tevoorschijn. Hij gaf de stad stadsrechten in het jaar 1272 , hierdoor kon de stad zich verder ontwikkelen als een befaamde handelsstad. De stad heeft verschillende verborgen hofjes en smalle straatjes waar je zelf niet gauw doorheen zult wandelen. Vandaar dat het leuk is om deze stad samen met mij te bezoeken. Aangezien ik namelijk al deze smalle steegjes op mijn duimpje ken. Enkele andere must sees in Gouda zijn: De waag, het Gouda museum met de prachtige toegangspoort, Vroesetuin, de trappenbrug en de grachten.

Jessica’s Tips & Trucs Gouda

  • Banketbakkerij van den Berg De lekkerste stroopwafels, niet alleen de wafels maar ook de likeurtjes en de andere gebakjes zijn een aanrader!

  • Een stadswandeling met Jessica Wandel met mij door Gouda en kom alles te weten over deze stad van de ambachten en ontdek de leukste plekjes!

  • Gouds kaashuis Hier verkopen ze heerlijke kaas, mijn favoriete is “De oude snoeperd”

  • St Janskerk Beroemd vanwege haar Goudse Glazen, een grote collectie gebrandschilderde ramen vooral afkomstig uit de 16e eeuw

Share This Story, Choose Your Platform!

Leave A Comment